Назад

Словник термінів

· Арка - зазвичай дугоподібне перекриття отворів у стіні або прольотів між опорами.

· Армуючий профіль - сталевий підсилювальний елемент, що знаходиться усередині ПВХ-профілю і необхідний для додання жорсткості віконної конструкції.

· Варіанти відкривання стулок:

  • поворотна - стулка повертається навколо вертикальної осі;
  • відкідна - стулка повертається навколо нижньої горизонтальної осі;
  • поворотно-відкідна - стулка повертається навколо вертикальної і горизонтальної нижньої осі.

· Зовнішнє ущільнення - система контурів ущільнення, один з яких встановлений в рамі, а інший в стулці.

· Водовідвідні канали - канали, профрезеровані в ПВХ профілях для виведення назовні пластикового вікна конденсату і води, які накопичуються в фальцевих зонах рами і стулки.

· Герметик – речовина, тривалий час зберігає пластичність, стійкість до вологи і не пропускає вологу. Застосовується для герметизації склопакетів і швів між рамою і несучими конструкціями.

· Глухе скління - вікно, яке не має відкривання.

· Дистанційна рамка - тонка порожниста рамка між стеклами склопакета, що йде по його периметру. Товщина рамки дозволяє варіювати товщину склопакета. Усередині рамки знаходиться спеціальна речовина - влагопоглотитель. Дистанційні рамки зазвичай виготовляють з алюмінію.

· Доводчик - пристосування для плавного самостійного закривання дверей.

· Звукоізоляція  - ослаблення звукових коливань при передачі через огорожу. На звукоізоляцію вікна впливають: кількість і товщина стекол, ширина повітряних камер між ними, кількість камер в профілі, щільність притвору стулок.

· Імпост - це частина конструкції вікна з профілю ПВХ, що розділяє його на кілька секцій по вертикалі або горизонталі. Кожна із секцій або має стулку, або глуха.

· Москітна сітка - ще кажуть проти москітна сітка, антимоскітна сітка - призначена для захисту від комах віконних і дверних отворів. Москітна сітка складається з алюмінієвої рамки з натягнутою на неї сіткою з склопластику (фибергласа) і кріпильних деталей.

· Нащільник  - вузька пластикова або металева смуга. Він прикриває щілини між дошками покриття або обшивки споруди.

· Откос - укосом називають площині віконного отвору, прилеглі до вікна по периметру. Обробка укосів після монтажу надає вікну завершений зовнішній вигляд і підвищує герметичність конструкції.

· Відлив - плоский і широкий профіль, що встановлюється зовні вікна і призначений для відведення дощової води від вікна.

· Підставочний профіль, мауерлат  - спеціальний віконний профіль, встановлюється по низу віконної рами і служить для монтажу підвіконь і відливів.

· Полівінілхлорид (ПВХ) -  полімерна хімічна сполука, широко застосовується для виготовлення пластмас.

· Профілі - заготовки стандартної довжини, з яких виготовляють віконне плетіння (рами, стулки та ін.).

· Рама - нерухома частина вікна, яка збирається з пластикового багатокамерного профілю і намертво кріпиться у віконний отвір. Профіль нарізається строго за розмірами конкретного вікна, від точності вимірів і якості нарізки залежить якість теплозахисту і звукоізоляції. Саме тому краще довірити замірювання вікна спеціалісту.

· Розширювальні профілі - профілі, призначені для збільшення висоти або ширини профілю віконної коробки.

· Система профілів - набір конструктивно пов'язаних між собою профілів, що дозволяє створювати закінчену віконну конструкцію.

· Стулка - відкривна частина вікна.

· Склопакет - виріб, що складається з двох або трьох стекол, з'єднаних між собою герметично по периметру. Замкнуті порожнини між стеклами заповнені висушеним повітрям. Склопакети бувають однокамерні та двокамерні.

· Скло армоване -  в нього запресовується відпалений, хромований чи нікельований сталевий дріт, який служить каркасом, що утримує дрібні осколки скла при його пошкодженні.

· Скло енергозберігаюче - Для додання склу теплозберігаючих властивостей безпосередньо при його виготовленні, на його поверхню напилюється найтонший шар нізкоеміссионного оптичного покриття. Ці покриття забезпечують проходження в приміщення короткохвильового, сонячного випромінювання, але перешкоджає виходу з приміщення довгохвильового теплового випромінювання, наприклад, від опалювального приладу.

· Сендвіч панель (PVC) - теплоізоляційна панель, що складається з пористого заповнення та облицьована твердим пластиком.

· Ущільнювачі - пружні прокладки трубчастого або більш складного перетину, що йдуть по всьому периметру вікна, між рамою і стулками для захисту від холодного повітря, шуму і вологи.

· Фрамуга - стулковий елемент, який має відкидне відчинення, обмежений горизонтальним імпостом і брусками коробки і призначений для провітрювання приміщення.

· Фурнітура (віконна) - комплект механізмів і пристосувань, призначених для відкривання вікна і для щільного прилягання стулки до рами (ручки, петлі, замки, механізми відкриття стулок).

· Шпрос  - накладний декоративний профіль, вклеюється в склопакет і утворює несправжнє переплетіння (фальш-плетіння).

· Штапік - один з профілів, який призначений для закріплення скління у вікні. З'ємний штапік дозволяє замінювати склопакет у вікні.

· Штульпові вікна -  вікна, в яких дві стулки відчиняються навстіж, без стійки (імпоста) між ними.

· Щілинне  провітрювання (мікровентеляція)  - обмежене провітрювання приміщень через фіксований зазор в притворі трохи відчиненого стулчастого елементу. 

· Еркер - напівкруглий, трикутний або багатогранний засклений виступ у стіні будівлі.