Назад

Як правильно заміряти пластикове вікно самостійно?

Замір отвору під майбутню установку віконного блоку - одна з найважливіших процедур, від якої безпосередньо залежить, наскільки довго і ефективно в принципі вам будуть служити нові пластикові вікна. Саме тому багато віконних компанії, в тому числі і Орнет, пропонують послуги виїзду професійного замірника. Це кращий варіант.

Наша ж стаття призначена для тих, хто хоче самостійно заміряти отвір, щоб передати отримані цифри для виготовлення віконної конструкції. У цієї процедури є свої нюанси і особливості. 

Що може статися, якщо неправильно заміряти отвір під пластикове вікно?

Якщо коротко, то неправильний замір - це майже завжди додаткові витрати, які можуть істотно підвищити на  пластикові вікна ціни. Багато що залежить від того, хто виконував виміри. Якщо помилку допустили ви, то всі непередбачені витрати ляжуть на ваші плечі. Якщо ж той, що заміряє був від компанії, то в разі його помилки компанія візьме витрати на себе. 

Як правильно заміряти пластикове вікно

Отже, які ситуації можуть статися?

  1. вікно значно менше отвору. Критичною вважається різниця за розмірами в 10 см і більше. В цьому випадку не вийде закріпити його досить міцно, щоб виключити ймовірність його банального випадання, будуть погіршені його ізолюючі властивості, та й зовні (зовні і зсередини) виглядати віконний отвір буде непривабливо;
  2. вікно більше отвору або на монтажний шов залишається менше 1 см. Тут банально не вийде вставити раму і як слід закріпити. Можливим рішенням буде розширити отвір, але проблеми із зовнішнім виглядом, закріпленням ті ж, що і в попередньому варіанті. 

У будь-якому варіанті оптимальним виходом буде переробка конструкції. Відповідно, пластикові вікна в ціні виростуть і суттєво, до того ж часу піде на виконання замовлення більше на 3-7 днів. Краще не допускати такої ситуації в принципі. 

Вчимося правильно заміряти вікно

Існує кілька правил, на які варто орієнтуватися при проведенні самостійних вимірів. Найбільш істотними з них є те, що:

  • заміри пластикових вікон проводяться зовні і всередині;
  • робляться поправки на монтажний шов, підвіконня, відлив;
  • враховується тип отвору, а саме «з чвертю» або «без чверті»;
  • обміри потрібно провести двічі, тричі для повторного огляду. 

Для виміру параметрів майбутнього віконного блоку вам будуть потрібні: рулетка, невеликий молоточок; канцелярія для запису результатів вимірювань (лінійка, зошит, олівець, ластик), будівельний рівень.

Інструкція з виміру віконного отвору «з чвертю»

Перше, на що варто акцентувати увагу - чвертю називається виступ з боку вулиці, який блокує випадання рами назовні. Стандартною глибиною чверті вважається 40-75 мм. 

Замір ведеться саме по чверті і має такий алгоритм:

  1. Заміряйте ширину отвору в трьох точках (низ, середина, верх). Якщо різниця між числами не перевищує 2 см, то все в порядку, і ви просто можете взяти середню ширину. Це пов'язано з тим, що профіль рами повинен заходити за ці бічні виступи на 2-3 см з кожного боку. Тобто, до отриманої ширині вам потрібно додати 4-6 см. Тим самим ви визначите оптимальний розмір для заходу в чверть. Але важливо, щоб між профілем і внутрішньою частиною прорізу залишився зазор не менше 3 см для монтажного шва. 
  2. Заміряє висоту. Для цього так само в трьох точках (ліво, центр, право) береться відстань між верхнім і нижнім краями профілю. Якщо верх також «з чвертю», то до числа знову додається 1-2 см на заходження (з урахуванням шва внизу), якщо немає - віднімається по 2 см зверху і знизу на монтажний шов. Також від отриманої висоти потрібно відняти 3 см на підставочний профіль для монтажу відливу і підвіконня. 

Таким чином ви отримуєте відносно точні дані про розмір майбутньої конструкції. 

Замір вікна «без чверті»

Тут все значно простіше. Щоб визначити ширину майбутнього вікна, потрібно також в трьох точках заміряти отвір, взяти найменшу величину і від неї відняти з кожного боку по 2-4 см на монтажні шви. У разі кривизни стін запас потрібно робити так, щоб в самій вузькій частині залишалося місце для повноцінного монтажного шва. Або ж прийняти рішення про вирівнювання отвору. 

Висота визначається подібним принципом. Від меншої висоти віконного прорізу слід відняти місце під монтажний зазор зверху (2 см) і знизу під підставочний профіль (3 см). В результаті ви отримуєте необхідні цифри. 

Коли варто просити допомоги у професіоналів?

Наша компанія рекомендує завжди користуватися послугами досвідчених замірщиків. Таким чином, коли вирішите купити пластикові вікна, ви застрахуєте себе від втрати часу і грошей з-за помилки при визначенні габаритів віконних блоків. Тим більше, що майстри компанії Орнет мають роботи з віконними прорізами самих різних будівель, відповідно, ймовірність помилки мінімальна. 

До того ж, послуги замірщика ніяк не підвищать  ціну на пластикові вікна в Києві, так як в разі подальшого замовлення віконних систем в нашій компанії плату за виміри ми не стягуємо. До того ж ви точно будете впевнені, що пластикові вікна ідеально сядуть в отвори. Також, після замірів, ви можете звернутися до нас, щоб залишити заявку вікна на замовлення.